Alkonyat fanoknak
Szép a napfogyatkozás és jó az alkonyat is.

 

A vámpírokról

 

A Twilight vámpírjai - egy kivétellel - mind nagyon vonzóak.
A Cullen család tagjait Bella lélegzetelállítóan gyönyörűnek írja le, sőt, igazából ez az, ami felhívja rájuk Bella figyelmét.
Bár Bella főleg Edward-ról beszél, de még többször is olvasható, hogy mennyire is szépek a vámpírok. Például Carlisle-t úgy írja le, hogy "inkább úgy néz ki, mint egy modell, mint egy orvos", Rosalie "minden képzeletet felülmúló", "tökéletes szőke lány", Edward pedig "elbűvölő" és "túl szép ahhoz, hogy igaz legyen".  Esme külsejéről ír a legkevesebbet, de "neki is ugyanolyan sápadt a bőre és ugyanolyan szép arcvonásai vannak, mint a többieknek".


 

James az egyetlen vámpír a könyvben, aki nem vonzó. Meyer ezt így magyarázza: "James emberként sem volt szép. Ez elég ritka, mivel a vámpírokat vonzza a szépség és ha valakit átváltoztatnak, akkor ahhoz mindig kivételes embereket választanak"

A Cullen család tagjainak "vegetáriánus" életmódjuk miatt arany színű a szemük (ha szomjasak, sötétebb lesz). Más vámpírok szeme azonban alapból sokkal sötétebb.Hiedelmek és tévhitek
Ami szerintem még jobbá teszi az egész történetet, hogy Meyer olyan képességektől fosztotta meg, vagy éppen ruházta fel a vámpírokat, amik más történetekben illetve a vámpírokról szóló legendákban viszont szerepelnek.
Ilyen például az, hogy nem alszanak koporsókban (sőt, egyáltalán nem alszanak), nem félnek a hagymától, nem lehet karóval elpusztítani őket, nem változnak denevérré és nem égnek el a napon.


Az utóbbira a magyarázatot a következő bekezdésben olvashatjátok.
Ugyanakkor a legtöbb dolgot megmagyarázza más dolgokkal és érvekkel, amitől a könyv már egyből sokkal több érdekességet és újdonságot tartogat a vámpír fanatikusoknak is.


Képességek
Mikor valakiből vámpír lesz, akkor az összes érzéke felerősödik, a szaglás, látás, hallás... Tulajdonképpen ragadozó lesz belőlük, de ehhez csupán ezek az érzékek nem elegendőek. A test felgyorsul, felerősödnek a reflexek és hihetetlenül erősek lesznek (pl: amikor Edward letépte a kovácsoltvas rózsát az ágyról, majd porrá morzsolta a tenyerében. /Eclipse/).


Mivel gyönyörűek, ezzel magukhoz tudják vonzani az embereket, akiket megbabonáz a szépségük. Ugyanakkor a legtöbb ember ösztönösen kerüli a vámpírokat, a tudatalattiuk figyelmezteti őket a veszélyre.
Hogy még vonzóbbak legyenek az áldozataik számára még egy plusz képességgel felruházta őket a természet; csillognak a napon. Ez Stepheni Meyer magyarázata arra, hogy miért nem látunk sűrűn nappal vámpírt és ez a magyarázat arra is, hogy a Cullen család miért az esős Forks-t választotta lakhelyül. 

 

 

          

 

Stephenie Meyer Twilight szériájában először a 2. kötetben (New Moon) futunk össze a vérfarkasokkal, akiket először hatalmas medvéknek azonosítanak.

Tény és való, hogy a vérfarkasok mérete egy jól megtermett medvéével vetekszik! Nem véletlen, hiszen így könnyebben legyűrik természetes ellenségüket, a vámpírokat. A vérfarkasok megjelenése a vérvonalhoz köthető. Csak a megfelelő utódok képesek az átváltozásra, mely általában olyan 15-16 éves korban jelentkezik először, amikor a fiúk érett férfivá érnek. (de mivel nem vagyok fiú, nem tudom hogy az pontosan mikor van.)

Ez persze, csak akkor történik meg, ha vérszívók vannak a környéken, ugyanis a vérfarkasok feladata az emberek védelmezése a vérszívók ellen. Ha nincsenek vámpírok, nincsenek vérfarkasok.

Arról, hogy miként lettek a vérfarkasok egy teljes fejezet foglalkozik a 3. kötetben, úgyhogy arra most nem térek ki.

Harc A Vámpírok Ellen
Mivel a vérfarkasok a vámpírok természetes ellenségei elengedhetetlen, hogy különleges képességekkel legyenek megáldva a vérszívók legyőzése ellen. Lássuk ezeket:
- Egyrészt, ugye az alakváltás, mely során egy csöppet megnőnek, ezáltal sokkal erősebbek is lesznek. Bár erőben emberi alakban sincsenek híján. Gondoljunk csak Bellára, aki eltörte a kezét, amikor pofonvágta Jacobot.

- A fogaik az egyetlen olyan dolog, ami képes átharapni a vámpírok megkövesedett testét.

- Csakúgy, mint a vámpírok a vérfarkasok is elég gyorsak. Gyorsabbak még a vámpíroknál is. Talán mert négy lábuk van. (Amúgy Jacob szerint ez a legjobb dolog az egész vérfarkas létben. Jellemző. Férfiak)

- Gyorsan gyógyulnak. Jó példa erre, az a jelenet az Eclipseből, amikor Jacob véletlenül megvágja a kezét és a seb pár perc alatt begyógyul.

- Telepatikus képesség, mely csak akkor működik, ha farkas alakban vannak. Ilyenkor a falka tagjai hallják egymás gondolatait, akármilyen távol vannak egymástól! Nagyon hasznos képesség nyomkövetésnél és vadászatnál, de ugyanakkor a magánélet sérthetetlenségéről le kell mondaniuk. Mert az nincsen.

- Kitűnő szaglás, ami szintén fontos a nyomkövetésnél. Itt jegyezném meg, hogy a vérfarkasok számára a vámpírok - mily meglepő – bűzlenek, de ugyanez mondható el a vámpírokról is. Egyébként a vámpírok illata a vérfarkasoknak édeskés, és szúrós is egyben.

Egyéb Képességek
A következő képességeknek nincs túl sok közük a vámpírok megsemmisítéséhez, ezért azokat különszedtem:
- A vérfarkasok nem öregszenek, mindaddig, amíg fel nem adják farkas mivoltukat (azt nem tudni, hogy így meddig élhetnek el. Taha Aki, aki az utolsó nagy lélekvezér és az első vérfarkas is volt egyben / Eclipse, 11. fejezet, Legendák/ 3 emberöltőt élt).

- A vérfarkasok átlag testhőmérséklete olyan 42 oC körüli, ami azt jelenti, hogy még mínusz 10 oC-ban is vígan megvannak egy szál pólóban. Emiatt képtelenek megfázni.

- Meyer vérfarkasai nem várják meg a holdtöltét, ahhoz hogy kiszőrösödjenek! Ők akkor változnak át amikor csak akarnak. Persze a fiatal vérfarkasok ezt még nem igazán tudják kontrollálni, így bármikor átváltozhatnak. Ennek sokszor kellemetlen következményei lehetnek (Sam és Emily esete) Maga az átváltozás nagyon gyorsan történik, olyan hirtelen, hogy „ha pislognék, az egész átváltozást elmulasztottam volna”. (Bella, New Moon 14. fejezet)

- Imprintig = lélektárs + szerelem első látásra, talán ez lehetne a képlete ennek az „imprintálásnak”, aminek a magyar megfelelőjét még nem találtam meg. Bár Jacob szerint ez sokkal több, mint a szerelem első látásra. Röviden, tömören arról van szó, hogy ha vérfarkasunk megtalálja élete párját, aki bárki lehet (gondoljunk csak Quil kétéves „társára”), elég csak egy pillantás, és másra se tud gondolni, csak rá. Csak ő létezik neki, minden más elhanyagolható és a többi, és a többi.

- Léteznek női vérfarkasok is, meglepve ezzel a törzs férfi tagjait, hiszen Leah Clearwater szintén örökölte az átváltozás képességét.

A vérfarkasok színe változó. Függ az ember személyiségétől, külső megjelenésétől és a haj hosszától is. Igen a hajhossztól is. Minél hosszabb ugyanis az ember haja, annál hosszabb a bundája. Ez ilyen egysze
.

 

A vérfarkasokról

 

Asztali nézet